Czyszczenie ekspresu do kawy – jak prawidłowo dbać o ekspres?
Artykuł sponsorowany

Czyszczenie ekspresu do kawy – jak prawidłowo dbać o ekspres?

Dodano: 
Czyszczenie ekspresu do kawy
Czyszczenie ekspresu do kawyŹródło:Materiały prasowe
Najwyższej jakości świeżo palone ziarna kawy, specjalne mleko dla baristów, filtrowana woda – te wszystkie składowe niewątpliwie wpisują się w sekret przyrządzenia idealnej kawy w automatycznym ekspresie do kawy. Jednak użytkownicy często zapominają o jeszcze jednej kwestii – czyszczeniu tych urządzeń. Zaniedbanie regularnej higieny może doprowadzić nie tylko do zepsucia smaku samego napoju, ale nawet i do awarii całego sprzętu. Jak prawidłowo przebiega czyszczenie ekspresu do kawy i jak często to robić?

Dlaczego należy regularnie czyścić ekspres do kawy?

Nie ulega wątpliwości, iż każdy ekspres do kawy automatyczny, jak i modele wolnostojące kolbowe, należy regularnie czyścić. Na wyjątkowy smak napoju wpływa nie tylko sam proces przygotowywania kawy, ale także regularne odkamienianie ekspresu. Przyjrzyjmy się bliżej tym dwóch czynnikom.

Zastosowany w wybranych modelach ekspresów wolnostojących marki Siemens system dwóch zbiorników na kawę z dwoma oddzielnymi młynkami pozwala na podwójny proces mielenia w ceramicznym młynku ziaren kawy, a technologii iAroma System na uzyskanie perfekcyjnego espresso (model EQ.9 plus connect s700).

Z kolei miłośnicy mlecznych kaw doceniają opcję niemal automatycznego przygotowania ulubionego napoju po dotknięciu odpowiedniego przycisku na panelu dotykowym, jak i system autoMilk Clean samodzielnie czyszczący urządzenie po każdym zaparzeniu kawy z dodatkiem świeżego mleka (model EQ.6 plus s800). Nie ulega wątpliwości, iż naszpikowany nowoczesnymi i technologiami automat do kawy Siemens nie tylko ułatwia przygotowywanie porannej małej czarnej, ale pozwala na uzyskanie naparu dorównującemu niejednokrotnie temu serwowanemu w najlepszych kawiarniach.

Nawet o najlepszy ekspres do kawy trzeba regularnie dbać, pamiętając o odkamienieniu. Powstały w wyniku wytrącania się związków wapnia i magnezu kamień, w wodzie tworzy wapienny osad, który pozostawia po sobie białe naloty oraz zacieki. Te osadzają się na poszczególnym elementach ekspresu do kawy i nie tylko pogarszają jego pracę, ale także wpływają na smak napoju. Do czego może doprowadzić zaniedbanie podstawowej higieny tego urządzenia?

Ciekawe dla konsumenta informacje na ten temat można znaleźć w profesjonalnym poradniku: Jak konserwować i czyścić ekspresy do kawy? Pytania i odpowiedzi: szybszego zużycia, zmiany smaku i zapachu kawy, pozostawiania osadu na naczyniach; niezadowalającej pracy urządzenia, namnażania się bakterii, wirusów i grzybów, bowiem brak odpowiedniej dbałości o ekspres może powodować niedostateczną higienę urządzenia.

To jednak nie wszystkie przykrości, jakie mogą nas spotkać. Pamiętajmy, iż największą konsekwencję ponosimy my sami – nie możemy w pełni delektować się ulubioną kawą i jednocześnie skracamy żywotność samego sprzętu.

Co ile czyścić ekspres do kawy?

Ekspres automatyczny wymaga czyszczenia za każdym razem, kiedy poinformuje nas o tym wbudowany system. Szacuje się, że odkamienianie wykonuje się po przygotowaniu około 200-300 filiżanek kawy lub raz na kwartał przy założeniu, iż dziennie zaparza się dwie kawy. Warto mieć na uwadze, iż nie ma znaczenia, czy mowa o kawach czarnych, czy też mlecznych – każda z nich wymaga użycia wody, z której wytrąca się kamień.

Jak czyścić ekspres do kawy?

Czyszczenie ekspresu do kawy to bardzo prosta czynność, która wymaga od użytkownika jedynie wymiany płynów w zbiorniku na wodę oraz włączenie odpowiednich programów. W większości modeli automatyczny ekspres do kawy marki Siemens pokieruje intuicyjnie nas krok po kroku. Do wyjętego i przepłukanego pojemnika z wodą wlewamy specjalny preparat odkamieniający, rozpuszczamy go w wodzie i wkładamy z powrotem do urządzenia. Włączamy ekspres i przepuszczamy przez niego cały płyn (trwa to od kilku do kilkunastu minut), po czym ponownie myjemy wkład pod bieżącą wodą. Przygotowujemy jedną filiżankę napoju bez użycia kawy, aby przepłukać system. Gotowe!

Również czyszczenie ekspresu z zewnątrz nie wymaga większej troski – wystarczy sięgnąć po uniwersalne ściereczki z mikrofibry, które nie pozostawiają smug i zadrapań, a bardzo dobrze nadają się do polerowania powierzchni urządzenia. Jak często sprzątać ekspres z zewnątrz? Cóż, to już kwestia indywidualna, bowiem wiele zależy od szybkości powstawania kurzu – czasami wystarczy przetrzeć ekspres raz w tygodniu, a czasami trzeba to robić częściej.

Jeśli jesteśmy posiadaczami automatycznego ekspresu do kawy wykonanego z elementów miedzianych i metalowych, wówczas warto zainwestować w zakup specjalnego środka do czyszczenia stali, aluminium i mosiądzu, który nie tylko usunie plamy rdzy mogącej pojawić się na chromowanych elementach sprzętu, ale przede wszystkim nada pięknego, błyszczącego i przykuwającego oko efektu połysku.

Czym skutecznie odkamienić ekspres do kawy?

Czy każde czyszczenie ekspresu przebiega w identyczny sposób? Tak, różni się ono jedynie pod względem użytego preparatu. Siemens oferuje dwa rodzaje produktów: płyn dedykowany automatom do kawy oraz modelom wyposażonych w wbudowany filtr, który pomoże skutecznie usunąć kamień oraz specjalne tabletki 2w1 doskonale uzupełniające program automatycznego czyszczenia urządzenia, chroniąc dodatkowo sprzęt przed korozją.

Czy warto sięgać po oryginalne, rekomendowane przez producenta środki czyszczące? Tak, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, iż sprzęt będzie odpowiednio wyczyszczony, zabezpieczony przed korozją i z gwarancją idealnej pracy przez wiele lat po jego zakupie. Co ważne, stosowanie zamienników lub domowych środków wyklucza ewentualne naprawy gwarancyjne wynikające ze złej pracy sprzętu.

Domowe sposoby na czyszczenie ekspresu

Pamiętajmy, że domowe sposoby na czyszczenie ekspresów do kawy są dobre tylko na krótką metę – ocet czy też soda może i pozwolą częściowo pozbyć się kamienia, jednak negatywnie wpływają na pracę urządzenia i sam smak gotowego napoju. Może dojść do uszkodzenia silikonowych uszczelek, wpływu na smak kawy (mieszanka zasadowej sodu kwaśnego i octu ma neutralne pH, które nie pozwala pozbyć się kamienia, osadza się na poszczególnym elementach ekspresu), a przede wszystkim na skrócenie żywotności samego automatu do kawy.

Podobnie prezentuje się kwestia użycia jedynie sodu lub samego octu – ta pierwsza ma zasadowe pH i znakomicie nadaje się do czyszczenia łazienki czy też kuchni, jednak nie usuwa ona w pełni kamienia i może pozostawić mikro rysy. Podobnie ocet – pozostanie po nim nieprzyjemny zapach, a resztki dodadzą kawie kwaśnego posmaku.

Reasumując – automatyczny ekspres do kawy wymaga użycia profesjonalnych środków czyszczących rekomendowanych przez producenta, które dodatkowo konserwują i zabezpieczają urządzenie. Regularne czyszczenie pozwoli nam na zachowanie optymalnych parametrów pracy sprzętu oraz bezproblemowe funkcjonowanie specjalnych systemów i programów do parzenia kawy. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć smakiem małej czarnej przez długi czas po zakupie samego ekspresu.

Źródło: BSH
Czytaj także