Europa dwóch jakości

Europa dwóch jakości

Zakupy, sklep spożywczy
Zakupy, sklep spożywczy / Źródło: pixabay.com/stevepb/CC0 Public Domain
Dodano 43
Unia dwóch prędkości już funkcjonuje. To Zachód dostaje najlepsze proszki do prania, mydło, żywność, a wschód kontynentu zalewają produkty gorszej jakości. Grupa Wyszehradzka chce walczyć z tym procederem.

Sprite sprzedawany w Niemczech słodzony jest wyłącznie cukrem, a w Czechach sztucznym słodzikiem. Czeska cytrynowa mrożona herbata Nestea zawiera o 40 proc. mniej ekstraktu herbacianego niż jej niemiecki odpowiednik, a paluszki rybne dla Niemców zawierają o 7 proc. więcej ryby niż te same paluszki sprzedawane w Czechach. Cena tych drugich jest nawet wyższa. Do tego, co najbardziej porażające, w polskich, czeskich i słowackich herbatnikach maślanych Leibniz i chipsach Crunchips zamiast oleju słonecznikowego czy masła, stosuje się olej palmowy, okrzyknięty w najnowszych badaniach rakotwórczym. Inne zamienniki w produktach również mogą odbić się na zdrowiu. Większa ilość konserwantów, jak alarmują dietetycy i lekarze, może w najlepszym wypadku być przyczyną niestrawności, a w najgorszym – chorób wewnętrznych.

Potwierdzeniem tej teorii miały być słowa Matta Simistera, dyrektora Tesco w Wielkiej Brytanii. W 2015 r. kontrowersje nad Wisłą wywołała jego wypowiedź dla BBC: „W wielu przypadkach wysyłamy produkty pierwszej jakości do marketów w wielkiej Brytanii, a produkty drugiej jakości do sklepów w Środkowej i Wschodniej Europie”. Zdaniem dyrektora klient z Europy Wschodniej jest po prostu mniej wymagający. Tesco tłumaczyło, że słowa były wyrwane z kontekstu i dotyczyły jedynie wyglądu zewnętrznego produktów. Jednak proceder znajduje potwierdzenie także w badaniach.

Korporacje tłumaczą, że obniżają normy jakościowe ze względu na różne preferencje klientów. Jak twierdzą, muszą także dostosować produkt do kryterium niższej ceny, jakim kierują się klienci w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.

/ kga
Gramy Razem. Dołącz do klientów PKO Banku Polskiego i kibicuj swojemu klubowi

Czytaj także

 43
  • plastyk IP
    Czy czytelnicy pamiętają co na temat podwójnych standardów żywności w Polsce powiedziała pani premier ps.Broszka?
    Dodaj odpowiedź 2 2
      Odpowiedzi: 0
    • semeon IP
      Potwierdzam. dziwnabydgoszcz.blogspot.com.es/2015/12/kilka-refleksji-natury-ogolnej-28.html
      Dodaj odpowiedź 2 0
        Odpowiedzi: 0
      • mateusz IP
        ja osobiście uwazam ze większość " mieszkańców zachodu" to leniwe , leworęczne sk- syny, które wzbogaciły sie i dalej sie bogacą na takich krajach jak Polska. Wiec najwyższy czas im mowić sp- dalaj we własnym kraju przynajmniej i odwrócić jakoś ten trend.... 20 lat mieszkam na " zachodzie"
        - wiem co mowie
        Dodaj odpowiedź 13 0
          Odpowiedzi: 0
        • smaczna i zdrowa sól drogowa IP
          A teraz zapytajcie Jurgiela jakie jest stanowisko polskiego rządu w tej sprawie i czy poparli Węgrów i Słowaków w walce z podwójnymi standardami.
          Dodaj odpowiedź 3 3
            Odpowiedzi: 1
          • Xawery IP
            Teraz olej palmowy jest dodawany do wszystkiego. Jest tani i to firmom wystarczy. Odkryły go na nowo. I naprawdę nie robią tego tylko zachodnie koncerny ale i nasi rodzimi producenci żywności walą na potęgę olej palmowy do wszystkiego gdzie dawniej dawali zdrowsze rzepaki czy słoneczniki oraz tłuszcze zwierzęce. Tak samo polska gastronomia tonie w palmowej fryturze kupowanej na kilogramy. Tak jak nie da się uniknąć niszczącego mózg glutaminianu sodu walonego wiadrami do wszystkiego co się kupuje do jedzenia tak i teraz ten olej. Do tego jeszcze soja, która wcale zdrowa nie jest ale jest tanio importowana i jest tanim wypełniaczem do żwywności.
            Dodaj odpowiedź 8 1
              Odpowiedzi: 0

            Czytaj także