Jest lista sklepów, do których trafił skażony drób

Jest lista sklepów, do których trafił skażony drób

Dodano: 
Drób, zdjęcie ilustracyjne
Drób, zdjęcie ilustracyjneŹródło:pixabay.com/joaph/DomenaPubliczna
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku na swoich stronach internetowych podała listę sklepów, do których trafił drób skażony szkodliwym fipronilem.

Tuszki drobiowe, które zostały zakupione przez firmę "Star Drób" z Malborka, trafiły do tych sklepów:

Józef Zaborski Zakład Uboju Żywca Sklep Mięsno-Wędliniarski, ul. Dworcowa 7, 82-100 Nowy Dwór Gdański
Przedsiębiorstwo Handlowe "VABANK" Sp. z o. o., ul. Chopina 20, 82-300 Elbląg
Przedsiębiorstwo Handlowe "VABANK" Sp. z o. o., ul. Broniewskiego, 82-300 Elbląg
Słowik Anita Firma Handlowa SO-DRÓB 2, ul. Hanki Ordonówny 11A, 14-100 Ostróda
PHU Paweł Zawiliński Sklep Nr 1, ul. Bursztynowa 21, 82-100 Nowy Dwór Gdański
PHU "JOANNA" Joanna Kowalska, 83-135 Dąbrówka 1
Zakład Mięsny Kawscy Sp. j., Różnowo 7a, 14-240 Susz
Przedsiębiorstwo Handlowe "JAGA" Kamil Kurs, ul. Ogrodowa 42J, 14-400 Pasłęk
Firma Handlowo-Usługowa "ANGEL" Roman Gorecki, ul. Tadeusza Kościuszki 116, 83-200 Starogard Gdański

Skażone fipronilem tuszki drobiowe, które zostały zakupione przez Hurtownię Drobiu "Olma" ze Starego Dzierzgonia trafiły do tych sklepów:

Sklep Mięsny GRZES Grzegorz Jabłoński, ul. Kopernika 20a, 14-200 Iława
Masarnia JABŁOŃSCY Sp. j., ul. Kard. St. Wyszyńskiego 16, 14-200 Iława
Przedsiębiorstwo Transportowo-Handlowo-Usługowe Tomasz Okulski, ul. Traugutta 39, 82-440 Dzierzgoń
Masarnictwo SINKO Sp. z o. o., ul. Traugutta 39, 82-440 Dzierzgoń

Mięso było dostępne w obrocie od 1 do 6 sierpnia 2017 roku. Do Polski trafiło prawie 560 kg skażonego drobiu. Termin ważności mięsa upłynął 6 sierpnia. Każdy kto kupił skażone mięso może go zwrócić w sklepie lub zutylizować we własnym zakresie.

Nie ma zagrożenia życia i zdrowia

"Ocena ryzyka dla zdrowia konsumentów dotycząca stwierdzonego w mięsie poziomu fipronilu została opracowana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Zgodnie z nią stwierdzony poziom fipronilu w mięsie drobiowym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Oszacowane wielkości pobrania tego związku, zarówno w scenariuszu narażenia ostrego jak i długoterminowego, nie przekraczają odpowiednich toksykologicznych wartości odniesienia. Niemniej jednak stwierdzenie przekroczenia wartości NDP fipronilu, tak jak ma to miejsce w tym przypadku sprawia, że produkt nie powinien znaleźć się w obrocie" - napisno w komunikacie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Państwowa Inspekcja Sanitarna aktualnie prowadzi badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem.

Kolejne "taśmy prawdy" - co z nich wynika? Posłuchaj refleksji Łukasza Zboralskiego:

Źródło: www.wsse.gda.pl
Czytaj także