Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem i przyrządzać je zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Czytaj też:
Bakteria w kiełbasie śląskiej. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży!Czytaj też:
Ponad 4 miliony jaj skażone antybiotykiem. Zobacz, jakiego kodu unikaćCzytaj też:
Zabójcza bakteria w parówkach. GIS ostrzega o zagrożeniu dla zdrowia