Mrożona kukurydza z groźną bakterią. Zabiła dziewięć osób

Mrożona kukurydza z groźną bakterią. Zabiła dziewięć osób

Dodano: 
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Źródło:pixabay.com/ElasticComputeFarm/PublicDomain
Mrożona kukurydza jest prawdopodobnym źródłem zachorowań na listeriozę, które wystąpiły w pięciu europejskich krajach – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaznacza, że bakteria spowodowała śmierć dziewięciu osób.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem i przyrządzać je zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Czytaj też:
Bakteria w kiełbasie śląskiej. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży!
Czytaj też:
Ponad 4 miliony jaj skażone antybiotykiem. Zobacz, jakiego kodu unikać
Czytaj też:
Zabójcza bakteria w parówkach. GIS ostrzega o zagrożeniu dla zdrowia

Źródło: gis.gov.pl
Czytaj także