Salmonella na jajkach. GIS ostrzega

Salmonella na jajkach. GIS ostrzega

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące konkretnej marki jajek. Na skorupkach stwierdzono pałeczki Salmonelli.

Na powierzchni jajek „ Świeże jaja Wojciechowicz” wykryto bakterie Salmonelli. Jajek nie wolno spożywać, ponieważ może to doprowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu.

Bakterie zostały wykryte na powierzchni jajek, klasa świeżości A, kategoria wagowa M – średnie z terminem przydatności do spożycia do 12. 05.2019. kod na skorupkach(3PL02181303)

Jak zaznacza GIS, sklepy, w których pobrano próbki do analizy już wycofały wszystkie jaja ze sprzedaży. Ale zagrożenie wciąż istnieje. Nie należy spożywaj jaj szczególnie na surowo. Bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Czytaj też:
"Mały fiat, cwany numer". Gryglas wykorzystał piosenkę zespołu Big Cyc, Skiba oburzony
Czytaj też:
Trump zaprosił Orbana do Białego Domu

Źródło: gis.gov.pl
Czytaj także