Groźna bakteria w serze znanej marki. GIS alarmuje

Groźna bakteria w serze znanej marki. GIS alarmuje

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay/ domena publiczna
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w dwóch partiach sera żółtego.

Chodzi o partię paczkowanego sera Gouda marki Ryki (135 g, nr partii: 180359, data minimalnej trwałości 18.10.2019) oraz Edama (135 g, nr partii: 060658, data trwałości 23.10.2019). Wycofane partie sera zostały wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.

GIS podał, że w jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Jej spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu wadliwych partii sera. Konsumenci powinni sprawdzić, czy mają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu. Jeśli po spożyciu sera wystąpią objawy typowe dla tej choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Czytaj też:
GIS alarmuje: Groźna bakteria w serze żółtym. Chodzi o popularną markę

Źródło: gis.gov.pl
Czytaj także