Warszawski ratusz wydał oświadczenie ws. kranówki

Warszawski ratusz wydał oświadczenie ws. kranówki

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło:Pixabay / Domena Publiczna
Woda dostarczana do warszawskich domów jest bezpieczna i niezmiennie spełnia wszystkie rygorystyczne normy jakościowe; jest wolna od wirusów i bakterii – zapewnił we wtorek wydział prasowy Urzędu m.st. Warszawy.







Warszawski ratusz w komunikacie przywołał opinie WHO i Głównego Inspektora Sanitarnego, zgodnie z którymi nie ma dowodów na to, aby koronawirus mógł przetrwać w wodzie, a tym bardziej być przez nią przenoszony.

Jak wyjaśniono, wirus SARS-CoV-2 należy do grupy, które są bardzo podatne na działanie utleniaczy, czyli ozonu lub chloru i jego pochodnych, stosowanych do uzdatniana wody również w Warszawie. "Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. (MPWiK) dostarcza mieszkańcom tylko warszawską kranówkę zdatną do picia – miasto nie posiada wydzielonej sieci do dystrybucji wody nieoczyszczonej" – zapewnił magistrat.

MPWiK – wskazano w komunikacie – każdego dnia uzdatnia ponad 350 mln litrów wody. Jakość warszawskiej kranówki spełnia normy wynikające z rozporządzenia Ministra Zdrowia, wymagania dyrektywy Rady Unii Europejskiej, jak również wytyczne WHO – podkreślono.

"Obowiązujące zalecenia dotyczące jakości wody przeznaczanej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę, obejmują również obecną sytuację epidemiczną" – wyjaśniono.

Stołeczny urząd wytłumaczył, że stosowane przez warszawskie wodociągi technologie uzdatniania wody to ozonowanie pośrednie, wieloetapowa filtracja, w tym węglowa oraz dezynfekcja dwutlenkiem chloru. Jak zaznaczył, gwarantują one wysoką jakość wody zarówno w momencie wtłoczenia jej do sieci, jak i w przewodach, którymi płynie do mieszkańców, aż do domu odbiorcy.

"Dzięki nim eliminowane są wszelkie bakterie i wirusy. Dlatego warszawską kranówkę można pić prosto z kranu, bez konieczności przegotowania – MPWiK stosuje również proces biofiltracji, który wpływa na poprawę smaku i zapachu wody" – podkreślił ratusz.

MPWiK kontroluje jakość wody zarówno w systemie online, jak i laboratoryjnie. "Testy jakości prowadzone są na każdym etapie produkcji wody - od momentu ujęcia, przez kolejne etapy uzdatniania, po sieć wodociągową" – czytamy. Niezależnie jakość wody monitoruje też sanepid.

Czytaj też:
Suszy nas! Susze przychodzą rok po roku

Czytaj też:
Trzaskowski zatrudnił twórcę "Soku z Buraka". Szokujące tłumaczenie polityka

Źródło: PAP
Czytaj także