Ustanowiona przez Fundację Nowoczesna Wieś nagroda zostanie wręczona po raz jedenasty. W minionych latach otrzymali ją m.in. ks. bp Alojzy Orszulik, dr Maria Stolzman, dr Barbara Fedyszak-Radziejowska, Roman Kluska, Josef Rottenaicher /Niemcy/ oraz ks. abp Józef Michalik. Ma ona honorować osoby szczególnie zasłużone w pracy na rzecz środowisk wiejskich, rozwoju kulturalnego i gospodarczego małych miast i wsi.
- Przyznając nagrodę profesorowi Alojzemu Szymańskiemu chcieliśmy docenić kierowanie przez niego wspólnotą uczelnianą SGGW w duchu poszanowania tradycji nakazującej troskę o rozwój wsi, poprzez wspieranie gospodarstw rodzinnych i budzenie miłości do polskiej ziemi - mówi tygodnikowi „Do Rzeczy” Sławomir Siwek, przewodniczący rady Fundacji Solidarna Wieś.
W tym roku Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego obchodzi swoje 200-lecie. Zaliczana jest do grona najbardziej nowoczesnych uniwersytetów przyrodniczych o międzynarodowym prestiżu. W ciągu ostatnich czterech lat corocznie uznawana była za najbardziej innowacyjną i kreatywną szkołę wyższą w Polsce.
- Odbieram tę nagrodę nie jako wyróżnienie wyłącznie dla mnie, ale przede wszystkim jako uhonorowanie kadry naukowej i całej społeczności studenckiej. To efekt wysiłku nas wszystkich, 3 tysięcy pracowników i 28 tysięcy studentów SGGW- podkreśla prof. Alojzy Szymański w rozmowie z „Do Rzeczy”
Rektor SGGW podkreśla też jak rozwijała się uczelnia przez lata. Kiedy startowała - oferowała studentom trzy kierunki. Dziś kształci na 37 kierunkach, a studenci mogą mieszkań w utworzonym przez nią campusie. Dodatkowo uruchomiła inkubatory przedsiębiorczości pomagające studentom otworzyć własne firmy ii oferujące pełną ich obsługę prawną.
- Nasz sukces? Analizy naszego Biura Monitorowania Losów Absolwentów wskazują, że 82 procent z nich bezpośrednio po zakończeniu studiów uruchamia własny biznes. Co więcej, większość z nich wraca na wieś, zmienia ją i unowocześnia - mówi prof. Szymański. Za najpilniejsze wyzwania dla kierowanej przez siebie uczelni uważa właśnie transfer wyników badań naukowych do gospodarki, tak by zostały użyte do innowacyjności przetwórstwa rolnego.