Zabójcza bakteria w parówkach. GIS ostrzega o zagrożeniu dla zdrowia

Zabójcza bakteria w parówkach. GIS ostrzega o zagrożeniu dla zdrowia

Dodano: 
Parówki skażone
Parówki skażoneŹródło:fot. Główny Inspektorat Sanitarny
W parówkach z szynki Simly Food wyprodukowanych przez Unimięs, a wprowadzonych na rynek przez firmę Madej i Wróbel wykryto groźną bakterię – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Bakteria Listeria monocytogenes, którą GIS stwierdził w jednej partii parówek to jedna z najbardziej zjadliwych bakterii szerzących się drogą pokarmową. W przypadku ludzi aż 20 – 30 proc. zakażeń kończy się śmiercią.

Jak podaje GIS chodzi o parówki z Szynki. Simply food 200g, wyprodukowane prze Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna, ul. Powstańców Styczniowych 9, 32-500 Chrzanów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12030323. Wprowadzone na rynek zostały przez firmę Madej Wróbel Sp. z o.o., ul. Magazynowa 45, 41-700 Ruda Śląska. Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28. Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18.

GIS poinformował o wynikach kontroli Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań kontrolnych oraz przygotowania listy dystrybucyjnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego przekazał informacje odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego - informuje GIS

GIS ostrzega, że nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Czytaj też:
Warszawa: 52 osoby z objawami zatrucia. Wszystko przez ciasto z popularnej sieci kawiarni

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Czytaj także