Kolejne polskie specjały na unijnej liście produktów prawnie chronionych

Kolejne polskie specjały na unijnej liście produktów prawnie chronionych

Dodano: 
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjne Źródło: fot. pixabay.com/PublicDomain
Kiełbasa krakowska sucha i czosnek galicyjskie to kolejne polskie produkty, które zostały wpisane na unijną listę produktów prawnie chronionych.

Rejestr UE obejmuje 42 produkty z Polski. Są to produkty wyjątkowe, których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. "Kiełbasa krakowska sucha staropolska znalazła się w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności, a czosnek galicyjski – w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" – wskazuje portal Business Insider.

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostały już rozporządzenia wykonawcze KE w tej sprawie.

Kiełbasa grubo krojona

Tak o krakowskiej suchej czytamy na stronie resortu rolnictwa: "Sposób produkcji „kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej” wywodzi się z tradycji krakowskich kiełbas grubo krojonych, o których w wydanej w 1926 roku publikacji pt. Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin pisze polski autor Andrzej Różycki.

O specyficznym charakterze kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej świadczy skład surowcowy oraz zachowane proporcje. Do produkcji kiełbasy wykorzystuje się grubo rozdrobnione mięso wieprzowe klasy I. Nie bez znaczenia pozostają procesy peklowania, osadzania oraz wędzenia, a także wyraźnie wyczuwalne w smaku nuty pieprzu z delikatnym posmakiem gałki muszkatołowej oraz czosnku. Cechą charakterystyczną kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej jest widoczny po wzięciu pod światło cienkiego plasterka – tworzący się mozaikowy układ tzw. witrażyk".

Historyczny czosnek galicyjski

"Obszar geograficzny, na którym wytwarzany jest „czosnek galicyjski” leży na obszarze Galicji - ziem polskich, które w latach 1774-1918 należały do zaboru austriackiego. Od tej historycznej nazwy pochodzi nazwa „czosnek galicyjski”.

Wysoka jakość i specyficzne cechy „czosnku galicyjskiego” związane są z warunkami glebowo-klimatycznymi obszaru, na którym jest wytwarzany oraz umiejętnościami lokalnych producentów. Dzięki kombinacji tych czynników otrzymuje się czosnek o szczególnych właściwościach fizyko-chemicznych i organoleptycznych, które odróżniają go od innych produktów. Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością alliny (związku odpowiadającego za charakterystyczny czosnkowy smak), fioletowo-różowym lub fioletowym zabarwieniem łuski okrywającej, dużą główką i małą liczbą ząbków w główce, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest również większa w porównaniu do innych czosnków" – opisano w tekście na stronie MRiRW.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa / Business Insider
Czytaj także