• Piotr GursztynAutor:Piotr Gursztyn

Cud fermentacji

Dodano:   /  Zmieniono: 
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach – głosi stare pijackie powiedzenie. Jeśli chodzi o czerwone wytrawne wino, to jest ono całkowicie zgodne z prawdą

(…) Słyszeli też państwo mędrków tokujących na temat łączenia win i potraw. To talibowie winiarstwa. Słuchajcie rad, ale nie ich rozkazów. Każdy z nas ma swój smak i rozum. Dobre czerwone wino będzie pasowało do prawie każdej dobrej potrawy. Oczywiście są wyjątki – wędzony węgorz i śledź w śmietanie pasują do wódki, a nie do wina, ale już wędzona warmińska sielawka doskonale komponuje się z Primitivo di Puglia.

Tak samo nie trzeba się przejmować „zaleceniami” co do temperatury. Mamy teraz upały, więc czerwone wino nie pasuje? Odpowiem pytaniem: A na Sycylii nie ma upałów?

fot. By Thomas Oldcastle (Own work) [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Cały artykuł dostępny jest w 30/2015 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także