Obserwator mediówJak chore krowy idą na mięso. Wstrząsające śledztwo dziennikarzy

Jak chore krowy idą na mięso. Wstrząsające śledztwo dziennikarzy

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Pixabay / Domena publiczna
Dodano 74
"Superwizjer" TVN ujawnił wstrząsający proceder zabijania chorych krów na mięso. Autorzy reportażu podkreślają, że w branży wiedzą o tym wszyscy, ale liczy się tylko biznes.

Przeprowadzone przez dziennikarzy "Superwizjera" śledztwo wykazało, że w Polsce od lat istnieje czarny, niezwykle opłacalny rynek handlu chorymi krowami. Jeden z reporterów zatrudnił się w ubojni, do której trafia takie bydło. W nocy zakład zamienia w rzeźnię dla chorych zwierząt.

Najpierw przełożeni skierowali nowego pracownika na linię rozbioru mięsa, gdzie nie miał do czynienia z zabijaniem krów. O tym, co dzieje się w firmie w nocy, świadczyły jednak cuchnące i sine połacie wołowiny pozostawione przez brygadę zajmującą się ubojem.

Mężczyzna, który instruował dziennikarza "Superwizjera", kazał mu "czyścić wszystkie farfocle".– Ma to wyglądać – mówił. Autorzy materiału zaznaczają, że z innych tusz usuwano znaczną część mięsa, co mogło wskazywać na chęć pozbycia się ropieni i innych chorych tkanek.

– Coś takiego to więcej idzie na kebaba. Dlatego ja nieraz powiedziałam: "K***a, kebaba już nie" – przyznała reporterowi TVN24 jedna z pracownic zakładu. Inny mężczyzna tłumaczył, że tzw. leżące bydło (np. krowa po złamaniu nogi) nie nadaje się już do chowu. – Musisz ją opie****ić, bo co z nią zrobisz? Ale już handlarze dają taniej, bo jest uszkodzona. Dla siebie tego nie biję, bo nie nadaje się. Ale dla zakładu normalnie. Tak, dla zakładu to same pieniądze są – stwierdził.

Pracownik ubojni, wskazując na jedną z krów, dodał: – Coś w szynce miała, jakiś ropień, nie ropień, bo wycięte jest. Dzisiaj to takich nie ma, mało jest. A nieraz jest dużo. Dopytywany przez dziennikarza, czy nie ma z tym problemu, odparł: – Nie pytaj się lepiej.

/ Źródło: TVN24

Czytaj także

 74
  • -Żal- IP
    Dlaczego nie ma informacji o wyrokach dla wszystkich zamieszanych w ten proceder?
    Nie powinni odpowiadać tylko za zagrożenie zdrowia konsumentów. Przedstawić im zarzut celowego działania zmierzającego do osłabienia polskiego rynku mięsnego i za dołożyć według odpowiedzialności od 10 tys. zł do kilku milionów. Dług sprzedać komornikom w razie problemów, najlepiej skonfiskować majątek. Dotyczy to wszystkich od szeregowego pracownika do dyrekcji zakładu, kierowców, weterynarzy i zwierzchników oddziału, nawet sprzątaczy, jeśli byli przy uboju.
    Jeśli nie zostaną przykładnie ukarani, a pozostałe zakłady nie zostaną teraz dokładnie i dyskretnie skontrolowane, to nic ta afera nie wniesie. Oszukujący będą bardziej uważać i kontynuować proceder.
    Dodaj odpowiedź 3 1
      Odpowiedzi: 0
    • Piotr IP
      Bardzo dziwne - We wrześniu 2018 EU godzi się na zwiększenie importu wołowiny z USA, sprawa jest dogadywana, w styczniu 2019 rozpoczyna się kampania promująca wołowinę USA w EU i TVN od niedawna należący do amerykańskiej spółki Discovery Communications odpala materiał o Polskiej wołowinie" Dlaczego media piszą jakby wszystkie ubojnie tak robiły, skoro robiło to tylko kilka? Afera sztucznie nadmuchana przez TVN tak samo jak ta z wafelkowymi faszystami.
      Dodaj odpowiedź 4 1
        Odpowiedzi: 1
      • wódka krzepi IP
        Może programik o "odświeżaniu" piwa ?
        Dodaj odpowiedź 1 0
          Odpowiedzi: 0
        • Stary IP
          Czy to nie sama Stacja TVN która pokazała urodziny Hitlera ? Chyba najgłupszy zaczyna kapować.
          Dodaj odpowiedź 11 4
            Odpowiedzi: 0
          • Matka IP
            Wielkie brawa dla pana Szczepaniaka, za poświęcenie ,odwage i przede wszystkim odkrycie tak haniebnego procederu, haniebych i zepsutych do szpiku ludzi którzy rządzą pieniędzy truli innych a najgorsze w tym, że również nasze dzieci.
            Dodaj odpowiedź 12 5
              Odpowiedzi: 2

            Czytaj także