RozrywkaDlaczego grill gazowy jest zdrowszy od węglowego?

Dlaczego grill gazowy jest zdrowszy od węglowego?

Artykuł sponsorowany
Grillowanie
Grillowanie / Źródło: Materiały prasowe
Dodano 4
Każdego roku od pierwszych ciepłych, wiosennych dni, aż do późnej jesieni, nasze ogródki zapełniają się rodzinami i znajomymi. To sezon na grillowanie w radosnej, niezapomnianej atmosferze. Warto jednak wiedzieć, jaki grill wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Zanim wybierzesz dla siebie grill...

...dowiedz się jak najwięcej o tym, jak działa. Nie chodzi jednak tym razem o poznanie ciekawych receptur, ale o zasady dotyczące zdrowia, które nierozerwalnie wiążą się z grillowaniem.

W ostatnim czasie kwestia zdrowia w kontekście tego, co spożywamy, jest niezwykle popularna. Coraz większy nacisk kładzie się na spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych, pozbawionych konserwantów i ulepszaczy smaku.

Jak jednak odnieść to do kwestii grilla? Poznaj bliżej, z czym wiąże się pieczenie mięsa nad ogniem, powstałym z węgla drzewnego, a dopiero później zdecyduj, czy rzeczywiście będzie to najtrafniejszy wybór.

Grill węglowy i jego wpływ na zdrowie

Być może słyszałeś już, że tradycyjne grille, do których używa się brykietu lub węgla drzewnego są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Nie musiały jednak dotrzeć do ciebie informacje, dlaczego tak się dzieje.

Niestety, potrawy przygotowywane na tradycyjnym grillu, a także osadzający się na nich dym, powstały w wyniku spalania węgla lub brykietu, posiadają substancje rakotwórcze. Z badań, które przeprowadzili łódzcy naukowcy, wynika, że już 200 gramów kiełbasy przygotowanej na tradycyjnym grillu zawiera sto razy więcej benzo(a)pirenu, niż dwadzieścia papierosów. Dlaczego jest to tak istotne?

Bezno(a)piren to wielopierścieniowy węglowodór aromatyczny, który odpowiedzialny jest między innymi za powstawanie nowotworów, ale również problemy z płodnością, choroby wątroby i nadnerczy, a także ogólne osłabienie układu odpornościowego układu krążenia.

Jednak ten związek aromatyczny to nie wszystko, co znaleźć można w produktach z grilla. Oprócz niego w pożywieniu znajdują się inne, rakotwórcze substancje. Stwierdzono, że w produktach grillowanych znaleźć można nawet 13 z 16 istotnych, rakotwórczych substancji.

Grill bez węgla

Skoro grille węglowe mogą doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, warto pomyśleć o alternatywnym rozwiązaniu. Są nim nowoczesne grille gazowe.

Udowodniono, że grille gazowe nie wydzielają tak wielu szkodliwych substancji, jak tradycyjne. Dzięki wykorzystaniu gazu jako paliwa, nie powstają substancje smoliste, które w największym stopniu szkodzą zdrowiu. Na potrawach nie osadza się sadza, a dzięki dokładnej kontroli temperatury i tempa pieczenia, same potrawy nie ulegają zwęgleniu.

Dzięki wykorzystaniu grilla gazowego możesz mieć więc pewność, że przyrządzane przez ciebie potrawy nie będą szkodziły twoim najbliższym i przyjaciołom, gdy zaprosisz ich na przyjęcie w ogrodzie.

Z korzyścią nie tylko dla zdrowia

Kwestia zdrowotna to nie jedyna przewaga grilli gazowych nad tradycyjnymi. Dzięki specjalnej konstrukcji można korzystać z nich nie tylko w ogrodzie czy na działce, ale także na balkonie czy tarasie. Dzięki temu, iż nie wytwarzają irytującego dymu, ich używanie nie będzie skutkowało niezadowoleniem sąsiadów, ani łamaniem prawa wspólnoty mieszkaniowej.

Łatwość uruchomienia grilla gazowego to jego kolejna zaleta. Można to zrobić szybko i niezależnie od warunków pogodowych, a po wyregulowaniu temperatury od razu można przystąpić do pieczenia mięsa, bez czekania, aż wytworzy się odpowiedni żar.

Kwestia temperatury jest następną zaletą. Jej regulacja pozwoli na przygotowanie delikatnych mięs oraz potraw o minimalnej zawartości tłuszczu. To także przekłada się na zdrowszy styl życia i uchroni gości przed odłożeniem się tkanki tłuszczowej czy wzrostem cholesterolu.

Który grill gazowy wybrać?

Przedstawiony szereg zalet sprawia, że grill gazowe są idealnym wyborem, zwłaszcza jeżeli zależy ci nie tylko na pysznym posiłku, ale również na zdrowiu najbliższych.

Jeśli więc jesteś zainteresowany zakupem odpowiedniego sprzętu, który będzie niezawodny podczas wiosenno-letnich przyjęć na świeżym powietrzu, powinieneś odwiedzić stronę internetową sklepu Koler, którą znajdziesz pod adresem koler.pl. Zakupisz tam najwyższej jakości sprzęt gazowy do grillowania, który spełni twoje najwyższe wymagania.

/ Źródło: koler.pl

Czytaj także

 4
  • Pan M*rzyński - Filipiński IP
    Grille opalane węglem drzewnym powodują że na jedzeniu osadzają się rakotwórcze substancje smoliste.
    To fakt, te substancje są też we wszystkich wędzonkach.
    W grillach gazowych substancji smolistych jest mniej, co nie znaczy, że ich nie ma. jedzenie ma jednak kontakt z czymś ekstra, czego nie ma w tamtych grillach, tworzącymi się podczas spalania gazu trującymi tlenkami azotu.
    Smacznego
    I na zdrowie.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0
    • biki3 IP
      Skoro sprzedaje te gazowe grile io wie o czym pisze.
      Dodaj odpowiedź 1 1
        Odpowiedzi: 0
      • Konar płonie IP
        Najlepszy grill, to parę patyków i kij na kiełbasę gdy konar płonie.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Patriota polski IP
          Artykuł, którego tytuł pyta zamiast informować świadczy o tym, że autor nie ma pojęcia o czym pisze.
          Dodaj odpowiedź 2 1
            Odpowiedzi: 0

          Czytaj także