StylPłynne złoto Ameryki

Płynne złoto Ameryki

Bacardi - rum
Bacardi - rum
Dodano
Jakim trunkiem Jerzy Waszyngton uczcił inauguracje swojej prezydentury w 1789 r.? Oczywiscie rumem!

Większość Polaków kojarzy Amerykę z bourbonem, whiskey, ostatecznie z ginem. Ale z rumem? A jednak to trunek z trzciny cukrowej był najpopularniej najpopularniejszym alkoholem Stanów Zjednoczonych aż do pierwszej połowy XIX w. Dziś Ameryka wraca do małych gorzelni, które wskrzeszają stare rumowe tradycje.

Trzcina cukrowa to wprost wymarzona roślina do produkcji alkoholu. Wiedza o destylacji rumu trafiła z Indii i Chin do Europy poprzez Arabów. Za czasów mauretańskich rządów nad Hiszpanią powstały tam pierwsze w Europie plantacje trzciny. (...)

Okładka tygodnika Do Rzeczy: 34/2014
Cały artykuł dostępny jest w 34/2014 wydaniu tygodnika „Do Rzeczy”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
/ dtc
 0

Czytaj także