StylSłodkie kłamstwo

Słodkie kłamstwo

Dodano
Zastąpienie cukru zamiennikami oraz słodzikami wcale nie zmniejsza epidemii otyłości i cukrzycy, a nawet może ją nasilać. Nowe badania pokazują, że na razie nie mamy zdrowej alternatywy

(…) Wielką nadzieję na pomoc przy chudnięciu, a przynajmniej na to, by nie przybierać na wadze, wiązano do niedawna ze słodzikami. Acesulfam K, aspartam, cyklaminian, sacharyna, taumatyna, neohesperydyna DC, sorbitol, mannitol, izomalt, maltitol, laktikol, ksylitol – wszystko to nazwy sztucznych substancji słodzących, których wartość kaloryczna jest niższa od cukru. Jednak ich używanie wcale nie przyczynia się do schudnięcia. Badania izraelskich naukowców z Instytutu Weizmanna dowiodły, że nie tylko kalorie są ważne w zapobieganiu nadwadze, lecz także rodzaj bakterii zamieszkujących nasze jelita, czyli tzw. mikrobiom. Słodziki mogą tak zmieniać rodzaj bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym, że namnożą się w nim te, które będą sprzyjać otyłości.

Okładka tygodnika Do Rzeczy: 27/2015
Cały artykuł dostępny jest w 27/2015 wydaniu tygodnika „Do Rzeczy”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
/ atr
 0

Czytaj także