Tylko co trzeci lokal zachował tę samą liczbę personelu. Takie dane przedstawiła w czwartek federacja branży gastronomicznej, Fipe.
Według ogłoszonych danych działalność wznowiło w całym kraju prawie 95 procent barów i około 89 proc. restauracji. Właściciele około 2,5 procent lokali deklarują, że na razie ich nie otworzą.
W restauracjach wpływy są niższe o 54 procent, a w barach prawie o połowę. Brakuje większości stałych klientów, a przede wszystkim turystów, zwłaszcza zagranicznych – odnotowano. W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników została zredukowana o połowę.
Kryzys nadal dotyka branżę hotelarską. Według jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Połowa z nich znajduje się w nadmorskich miejscowościach, powoli zapełniających się turystami.
Czytaj też:
Ile zakażeń koronawirusem na świecie? Szokujące dane Uniwersytetu HopkinsaCzytaj też:
Google dodaje do Map aktualizacje o zmianach dla podróżnych związanych z COVID-19