Włochy: 50-procentowy spadek wpływów w barach i restauracjach po ich otwarciu

Włochy: 50-procentowy spadek wpływów w barach i restauracjach po ich otwarciu

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: PAP/EPA / Ettore Ferrari
Trzy tygodnie po ponownym otwarciu barów i restauracji we Włoszech notują one ponad 50-procentowy spadek wpływów.

Tylko co trzeci lokal zachował tę samą liczbę personelu. Takie dane przedstawiła w czwartek federacja branży gastronomicznej, Fipe.

Według ogłoszonych danych działalność wznowiło w całym kraju prawie 95 procent barów i około 89 proc. restauracji. Właściciele około 2,5 procent lokali deklarują, że na razie ich nie otworzą.

W restauracjach wpływy są niższe o 54 procent, a w barach prawie o połowę. Brakuje większości stałych klientów, a przede wszystkim turystów, zwłaszcza zagranicznych – odnotowano. W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników została zredukowana o połowę.

Kryzys nadal dotyka branżę hotelarską. Według jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Połowa z nich znajduje się w nadmorskich miejscowościach, powoli zapełniających się turystami.


Czytaj też:
Ile zakażeń koronawirusem na świecie? Szokujące dane Uniwersytetu Hopkinsa
Czytaj też:
Google dodaje do Map aktualizacje o zmianach dla podróżnych związanych z COVID-19

Źródło: PAP
Czytaj także