Śmiertelnie groźne sushi

Śmiertelnie groźne sushi

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneŹródło:Pixabay
Sushi to potrawa, która podbija cały świat. Choć wywodzi się z Azji, sushi zajadają się smakosze surowej ryby na wszystkich kontynentach. Niekiedy jednak, ta przyjemność może nas kosztować poważny uszczerbek na zdrowiu.

Sushi, czyli rolki surowej ryby z ryżem zawinięte w algi morskie, jest zdrowie, lekkie i niskokaloryczne. Jak się jednak okazuje, może być także śmiertelnie groźne. Przekonał się o tym 71-letni amator sushi z Korei Południowej.

Mężczyzna zjadł sushi z owocami morza, które było zakażone przez niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia bakterie. Po około 12 godzinach od zjedzenia potrawy, spuchła mu lewa ręka, pojawiły się na niej ogromne krwiaki i pęcherze. Ręka zaczęła gnić. Pomimo podania przez lekarzy antybiotyków, stan 71-latka nie poprawiał się. Jedynym wyjściem była amputacja. Amputacji poddano dłoń oraz przedramię.

Operację przeprowadzono 25 dni od pierwszego kontaktu z lekarzem po zjedzeniu sushi. Koreańczyk opuścił już szpital. Teraz trwa proces rekonwalescencji.

Źródło: New England Journal od Medicine
Czytaj także