Akcyza na alkohol. Minister rolnictwa chce zerowej stawki na cydr
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) przedstawiło swoje uwagi do projektu nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Resort postuluje wprowadzenie zerowej akcyzy na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 proc. objętości, a także dla cydrów jakościowych do 8,5 proc. objętości.
"Celem zmiany jest stworzenie dogodnych warunków dla producentów tych wyrobów. Jednocześnie wzmocni to konkurencyjność na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzy ofertę do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek" – napisał Siekierski.
Rząd zniesie akcyzę na jeden rodzaj alkoholu, co obniży jego cenę?
Proponowana zmiana zwiększy również konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie jabłek – podkreślił minister.
Według szacunku resortu regulacja ta spowodowałaby obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc. Obecnie ta grupa napojów objęta jest stawką 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
Zgodnie z informacjami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, zbiory jabłek w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 mln ton, z czego 4,2 mln ton wyprodukowano w Polsce. Powierzchnia uprawy jabłek w 2022 r. wynosiła 151,9 tys. ha.