Uwaga na ten produkt. Mąka wycofana ze sklepów
"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000" – przekazał w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny. "Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby Penicillium oraz Aspergillus, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" – wyjaśniono.
Szczegóły dot. wycofanej partii mąki:
Nazwa produktu: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g,
Numer partii: 11.12.2024,
Termin przydatności do spożycia: 11.12.2024,
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka.
Zagrożenie dla konsumentów
W komunikacie podkreślono, że "na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów". Producent skażonego produktu zobowiązał się do wycofania produktu, a także poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji.
"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania ze sklepów kwestionowanej partii produktu. Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" – przekazał GIS w komunikacie.
Ochratoksyna A jest jedną z najczęściej występujących mykotoksyn w pokarmach na świecie. Człowiek najczęściej naraża się na kontakt z nią zjadając pokarm, wyprodukowany z niewłaściwie magazynowanych produktów, takich jak zboża, nasiona soi, fasoli, ciecierzycy, ziarna surowej kawy, ziarna kakao, wino i sok z winogron, piwo, przyprawy i przetwory mięsne zawierające krew. Wysoką zawartością ochratoksyny charakteryzują się również suszone owoce, np. rodzynki i porzeczki. Toksyczność ochratoksyny A jest zależna od gatunku i płci narażonego organizmu.