Wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1 – Polska światowym liderem

Dodano:
fot. zdjęcie ilustracyjne Źródło: Flickr / Ayurvedic India Follow/Public domain
20 lat temu zachorowania na cukrzycę typu 1 były sporadyczne. Dziś zdarzają się coraz częściej, a Polska jest światowym liderem wzrostu zachorowań na cukrzycę wśród dzieci.

Cukrzyca typu 1 zwykle rozpoczyna się gwałtownie. Początek choroby jest bardzo szybki: objawy pojawiają się gwałtownie u osoby, która do tej pory nie miała żadnych dolegliwości.

Kto choruje na cukrzycę typu 1?

Na cukrzycę typu 1 chorują głównie dzieci i osoby młode (zdarza się, że zapadają na nią nawet niemowlęta). Szczyt zachorowań przypada między 12. a 14. rokiem życia (początek okresu dojrzewania).

Ten typ cukrzycy nie jest związany ze stylem życia: chorują na nią osoby szczupłe, często prowadzące aktywny tryb życia.

Cukrzyca typu 1: początek gwałtowny i wyniszczający

Rodziców powinno zaniepokoić, jeśli dziecko nagle zaczyna bardzo dużo pić, a jednocześnie często oddaje duże ilości moczu – co prowadzi do odwodnienia. Chudnie, często jest zmęczone, senne. Może gorzej widzieć, co jest spowodowane odwodnieniem soczewki w oku.

Podobne objawy mogą pojawić się u młodych osób.

Objawy cukrzycy typu 1:

  • zwiększone pragnienie,
  • oddawanie dużych ilości moczu,
  • odwodnienie,
  • zakażenia dróg moczowych (np. zapalenie pęcherza) lub grzybice,
  • chudnięcie,
  • zmęczenie, senność,
  • zaburzenia widzenia spowodowane odwodnieniem soczewek ocznych.

Przyczyny cukrzycy typu 1 

Nie wiadomo, jaka jest przyczyna pojawienia się cukrzycy typu 1. To jedna z chorób autoimmunologicznych: układ immunologiczny niszczy komórki β trzustki, więc insulina przestaje być produkowana.

Czynniki ryzyka cukrzycy typu 1 to:

  • Czynniki genetyczne (zachorowania na cukrzycę w rodzinie)
  • Czynniki środowiskowe:
    • zakażenie niektórymi typami wirusów (różyczka, świnka, Coxackie),
    • krótkie karmienie piersią,
    • niedobory witaminy D,
    • wczesne podawanie dziecku produktów na bazie mleka krowiego,
    • wiek matki powyżej 40 lat w momencie urodzenia dziecka,
    • spożywanie wysoko przetworzonej żywności

– Powodem numer jeden wzrostu zachorowań na cukrzycę jest skok cywilizacyjny. Nie udowodniliśmy, który czynnik uszkadza komórki trzustki produkujące insulinę, jednak 20 lat temu, kiedy nie było tyle przetworzonej żywności, zapadalność na cukrzycę była czterokrotnie mniejsza. Wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty to jedni z głównych winowajców wzrostu zachorowań – mówi prof. Małgorzata Myśliwiec,
diabetolog z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego GUM-ed.

Czynniki chroniące przed cukrzycą typu 1:

  • długie karmienie piersią,
  • podawanie dziecku witaminy D..
  • Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii oraz dużej ilości produktów przetworzonych powoduje zwiększone wydzielanie insuliny – tzw. hiperinsulinemię, insulinooporność. Później pojawia się proces autoimmunologiczny: organizm sam uszkadza komórki trzustki, które produkują insulinę – dodaje prof. Myśliwiec.

Jak leczy się cukrzycę typu 1 

Konieczne jest monitorowanie poziomu glukozy we krwi przy pomocy glukometru lub specjalnego sensora oraz podawanie insuliny (zastrzyki, pompy insulinowe).

W cukrzycy typu 1 konieczne jest podawanie insuliny od początku choroby. Coraz częściej myśli się też o podawaniu innych leków przeciwcukrzycowych, tradycyjnie stosowanych przy cukrzycy typu 2. Dzięki temu być może będzie możliwe zmniejszenie ilości podawanej insuliny.

Polecamy
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...