• Autor:Tomasz Zbigniew Zapert

Chińszczyzna

Dodano:
"Chińszczyzna"
Z PÓŁDYSTANSU || Zasmakowałam w niej przed półwieczem podczas rodzinnego obiadu w "Szanghaju". W PRL-u emblematycznego przybytku gastronomii warszawskiej, serwującej potrawy rodem z Chin.

W Trzeciej Rzeczpospolitej, kiedy kulinaria Państwa Środka zaludniły mapę krajowej gastronomii, nierzadko odwiedzałem „Pekin” prowadzony przez skośnookiego kolegę ze studiów na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego.

Niemniej najczęściej dania rodem z najludniejszego kraju na ziemskim globie pochłaniam u „Chińczyka z Senatorskiej”, mówiąc nawiasem od przeszło ćwierćwiecza usytuowanego przy ulicy Okopowej.

Źródło: DoRzeczy.pl
Polecamy
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...