• Tomasz Zbigniew ZapertAutor:Tomasz Zbigniew Zapert

Chińszczyzna

Dodano: 
"Chińszczyzna"
"Chińszczyzna" 
Z PÓŁDYSTANSU Zasmakowałam w niej przed półwieczem podczas rodzinnego obiadu w "Szanghaju". W PRL-u emblematycznego przybytku gastronomii warszawskiej, serwującej potrawy rodem z Chin.

W Trzeciej Rzeczpospolitej, kiedy kulinaria Państwa Środka zaludniły mapę krajowej gastronomii, nierzadko odwiedzałem „Pekin” prowadzony przez skośnookiego kolegę ze studiów na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego.

Niemniej najczęściej dania rodem z najludniejszego kraju na ziemskim globie pochłaniam u „Chińczyka z Senatorskiej”, mówiąc nawiasem od przeszło ćwierćwiecza usytuowanego przy ulicy Okopowej.

Źródło: DoRzeczy.pl
Czytaj także