Inflacja skłania do większej oszczędności żywności? Polacy odpowiedzieli
Z badania wynika, że kwota ponoszonych strat gospodarstw domowych poprzez marnotrawienie żywności wynosi obecnie średnio 37 złotych na miesiąc. Marnotrawienie jedzenia o wartości mniejszej niż 100 złotych miesięcznie zadeklarowało 26 proc. respondentów. W ubiegłym roku takiej odpowiedzi udzieliło znacznie więcej pytanych, bo aż 38 proc.
Marnotrawienie jedzenia
W 2021 roku można było spotkać się z marnotrawieniem jedzenia w nieco ponad połowie – 52 proc. – polskich domów. Natomiast teraz jest tak już w 65 proc. przypadków. – To doskonale obrazuje, jak bardzo pogorszyła się sytuacja finansowa w polskich gospodarstwach domowych. I o ile efekt jest z pewnością pozytywny, bo na takim oszczędzaniu skorzystamy zarówno my, jak i planeta, to główna przyczyna tej zmiany nie napawa optymizmem – powiedział prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak.
"Gdzie możemy upatrywać wspomnianej przyczyny? Z pewnością, poza zwiększającą się świadomością ekologiczną, jest to globalny kryzys gospodarczy i inflacja. Badanie pokazało bowiem, że osoby, które określają siebie jako zamożne i mogące pozwolić sobie na wszystkie wydatki, w mniejszym stopniu odczuwają drożyznę i częściej wyrzucają żywność. Inaczej jest w domach, gdzie pieniędzy brakuje nawet na podstawowe potrzeby. Aż 90 proc. respondentów znajdujących się w takiej sytuacji, w lipcu br. zadeklarowało, że w ogóle nie marnuje produktów spożywczych. To samo dotyczy seniorów, bo w grupie wiekowej 65+ takiej odpowiedzi udzieliło ponad 80 proc. osób. Co więcej, 70 proc. zapytanych emerytów robi zakupy spożywcze wyłącznie w sposób przemyślany" – czytamy w komunikacie.
BIG InfoMonitor podał, że w Polsce wyrzucane jest 4,8 mln ton artykułów spożywczych rocznie, a największy udział mają w tym konsumenci (60 proc.).