Anna Popek z d. Chruzik I Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Ponoć kanapka pojawiła się w annałach kulinarnych w 1762 r., kiedy to uwielbiający wielogodzinną grę w karty John Montague, czwarty lord Sandwich, zażądał od swego służącego dania, które będzie mógł spożyć, nie odrywając rąk od gry.
Ten podał mu dwa kawałki chleba, pomiędzy które włożył kawałek smażonej wołowiny. Danie spełniło oczekiwania – głód przestał doskwierać, a gra toczyła się dalej. Sto lat później, w drugiej połowie wieku XIX, kanapka chyba już się upowszechniła, a na pewno dotarła do Danii, gdzie mieszkała i pracowała nasza rodaczka Elisabeth Jerichau-Baumann.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.