Siostry gotują || Botwinka, boćwina – w zależności od regionu – to potoczna nazwa wiosennej zupy gotowanej z botwiny, czyli liści młodych buraków – piszą Anna Popek i Magdalena M. Krupa.
Historycznie jako pierwsi w kuchni wykorzystywali ją mieszkańcy Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Nasz burak pochodzi od rosnącego w tamtym regionie buraka dzikiego, zwanego morskim, który występował wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego.
Wbrew pozorom to jednak nie zupa wzięła swoją nazwę od rośliny, ale roślina od zupy. Najpierw była zupa, a dopiero potem nazwano tak botwinkę, czyli młode buraczki cukrowe wraz z liśćmi. Z języka białoruskiego zapożyczyliśmy nazwę potrawy, a dopiero później przenieśliśmy ją na jej główny składnik.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.