Legumina na chlebie

Legumina na chlebie

Dodano: 
Legumina na chlebie
Legumina na chlebie Źródło: FOT. ADOBE STOCK
Siostry gotują || Jeśli podczas wakacyjnych podróży zechcą państwo odwiedzić Wilanów, to niech zaplanują państwo swój przyjazd tak, aby wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie – piszą Anna Popek i Magdalena Krupa.

To zajęcia dla całej rodziny, podczas których poznaje się dawną kuchnię polską, a także zasady savoir-vivre’u i podstawowe pojęcia z dziedziny kultury stołu. To bardzo ciekawa inicjatywa, która znalazła już spore grono swoich zwolenników.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w ogóle prężnie działa, promując dawną kulturę polskiego dworu. I tak np. wydana tu została pierwsza polska książka kulinarna pod tajemniczo brzmiącym tytułem „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernickiego – książka wydana po raz pierwszy w Krakowie w 1682 r.

Całość dostępna jest w 28/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także