Siostry gotują || Jeśli podczas wakacyjnych podróży zechcą państwo odwiedzić Wilanów, to niech zaplanują państwo swój przyjazd tak, aby wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych
w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie – piszą Anna Popek i Magdalena Krupa.
To zajęcia dla całej rodziny, podczas których poznaje się dawną kuchnię polską, a także zasady savoir-vivre’u i podstawowe pojęcia z dziedziny kultury stołu. To bardzo ciekawa inicjatywa, która znalazła już spore grono swoich zwolenników.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w ogóle prężnie działa, promując dawną kulturę polskiego dworu. I tak np. wydana tu została pierwsza polska książka kulinarna pod tajemniczo brzmiącym tytułem „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” Stanisława Czernickiego – książka wydana po raz pierwszy w Krakowie w 1682 r.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.