ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK SIOSTRY GOTUJĄ | Błękitne morze, złote plaże, urokliwe miasteczka z zachwycającymi zabytkami, przepyszna różnorodna kuchnia o naleciałościach arabskich, francuskich, greckich, hiszpańskich, wspaniałe słodkości, kawa i lokalne wino.
Tak w skrócie możemy opisać największą wyspę na Morzu Śródziemnym. Podróżując po Sycylii, łatwiej nam będzie poznać i zrozumieć lokalnych mieszkańców, kosztując tradycyjnych potraw. Na Sycylii ludzie żyją dla siebie i ze sobą, a nie obok siebie, celebrują posiłki, biesiadują, spędzają razem czas.
Mieszanka kulturowa, szczególnie wpływy arabskie, a dokładnie koczownicze plemiona Saracenów zamieszkujących północno-zachodnie obszary Arabii, sprawiła, że wyspa ta nazywana jest „słodką wyspą”. Właściwie nie ma w żadnej części Włoch tylu słodkich przysmaków co na Sycylii.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.