Zdrowy kompromis

Dodano: 
Warzywa, Cebula, Przyprawy, Jedzenie, Gotowanie
Warzywa, Cebula, Przyprawy, Jedzenie, Gotowanie Źródło: Pixabay
Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Tydzień temu świętowaliśmy przy wielkanocnych stołach i – idziemy o zakład – raczej sobie nie odmawialiśmy przyjemności jedzenia.
Podejrzewamy też, że nikt się wtedy także specjalnie nie odchudzał, prawda? Ale wracamy już do normalnego trybu życia, wracamy z nowymi siłami, które dały nam święta, a także wiosna oglądana już w pełnym rozkwicie. Wciąż mamy w pamięci smak paschy i baby wielkanocnej, ale wiosną chcemy jednak cieszyć się smukłą figurą, więc proponujemy dzisiaj zdrowy kompromis. Coś lżejszego, ale smacznego zarazem, czyli słodki smak karmelizowanej czerwonej cebulki.

Zanim o cebulce – kilka słów o cukrze. W książce Jarosława Molendy „Historia roślin jadalnych” znajdujemy ciekawy rozdział o cukrze.

Całość dostępna jest w 16/2023 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także