SIOSTRY GOTUJĄ | Rabarbar, czyli inaczej rzewień, właściwie jest warzywem, pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a do Europy przez Wyspy Brytyjskie zawitał w XVIII w. wraz z emigracją ludności.
Charakteryzuje się oryginalnym, mocnym smakiem i najlepiej go zjadać w towarzystwie truskawek, które nieco go tonują.
Odmian rabarbaru mamy kilkadziesiąt, ale szczególnie popularne to kędzierzawa i lekarska. Sezon na rabarbar trwa od późnej wiosny do początku lata i dlatego warto po niego sięgać szczególnie teraz, kiedy jest najświeższy i najsmaczniejszy. Pamiętajmy jednak, że liście rabarbaru są toksyczne – nie wolno ich jeść, ale za to łodygi to dosłownie bomba witaminowa!
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.