SIOSTRY GOTUJĄ | Kuchnia krajów Półwyspu Bałkańskiego charakteryzuje się bogactwem smaków i różnorodnością kolorów, a prawie wszystko, co znajdziemy na talerzach, pochodzi bezpośrednio od natury.
To kraj górzysty z ogromną liczbą hal i pasących się tam owiec, więc sery owcze są składnikiem wielu potraw. Rumunia była pomostem łączącym Wschód z Zachodem. Również wpływy innych narodów na przestrzeni wieków, a szczególnie Turcji, Francji i Włoch, pozostawiły tam swój ślad w kwestii smaku. Kraj słynie z potraw jednogarnkowych, zup gotowanych i zakwaszanych żurem oraz wyśmienitych sarmali, czyli miniaturowych gołąbków zawijanych w liście winogron.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.