Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Powszechnie uważa się, że croissanty pochodzą z Francji, jednak – jak głosi legenda – maślane rogaliki w kształcie półksiężyca po raz pierwszy zostały wypieczone w Austrii.
Ponoć pewien austriacki piekarz miał uchronić swoje miasto przed najazdem Turków, a w zamian za to tylko jemu pozwolono wypiekać maślane rogaliki, oficjalny przepis powstał w 1839 r. Jednak to właśnie Francja na swoich kulinarnych sztandarach ma to wyjątkowe pieczywo i od 1920 r. rogalik jest uznany za jej symbol oraz jest narodowym produktem kraju nad Sekwaną. Skąd dokładnie pochodzi nazwa rogalika croissant?
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.