Asparagus, czyli młody pęd

Asparagus, czyli młody pęd

Dodano: 
Szparagi. Zdj. ilustracyjne
Szparagi. Zdj. ilustracyjne Źródło: Pixabay
SIOSTRY GOTUJĄ | Szparagi to w istocie fuzja mocy i smaku – są zdrowe i niskokaloryczne.

Są lekkostrawne, ale zawierają składniki odżywcze takie jak kwas foliowy i selen. Pierwszy doskonały jest dla kobiet w ciąży, drugi dla osób z problemami tarczycy. Jedynie osoby z chorobą nerek powinny uważać na liczbę spożywanych szparagów.

Pierwsze wzmianki o szparagach pojawiły się 5 tys. lat temu, znane były w starożytnym Egipcie i uchodziły za towar pożądany i luksusowy. Może dlatego, że uchodziły za afrodyzjak?

Felieton został opublikowany w 19/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także