Smaki Podlasia

Dodano: 
Babka i kiszka ziemniaczana
Babka i kiszka ziemniaczana Źródło: PAP / Michał Zieliński
Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Sierpniowe plony, którymi obdarowuje nas natura, są wyjątkowe.

Sierpień to czas zbiorów i robienia przetworów na zimę. Pogoda jest już nieco łagodniejsza, słońce świeci niżej niż w pierwszej połowie lata. Od Anki noce są chłodniejsze. Powoli zaczyna się czas dożynek, festiwali i licznych imprez na zakończenie lata. 3 sierpnia w Supraślu (tym samym Supraślu, gdzie usadowił się znakomity i nieoczywisty teatr Wierszalin) odbyły się III Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.

Felieton został opublikowany w najnowszym wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także