Skarby z lasu

Dodano: 
a basket filled with lots of different types of mushrooms
a basket filled with lots of different types of mushrooms Źródło: Unsplash / Andrew Ridley
Siostry gotują I Weekendowe wycieczki na grzyby są u nas tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Jeździmy do lasu całymi rodzinami i traktujemy to jako formę relaksu i sposób spędzenia czasu razem. Najbardziej lubimy zbierać borowiki szlachetne, bo są zazwyczaj najbardziej okazałe i piękne, jak również smakują wyjątkowo i pasują do najbardziej wyrafinowanych dań, szczególnie mięsnych. Następny to podgrzybek brunatny – mniej szlachetny, ale za to bardziej intensywny kolor. No i oczywiście najbardziej ulubiona przez nas kurka, czyli pieprznik. Lubimy też rydze, koźlarze oraz przypominające w smaku kotlet schabowy kanie – uwaga, te są niebezpieczne, bo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

Artykuł został opublikowany w 38/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także