(…) Wielką nadzieję na pomoc przy chudnięciu, a przynajmniej na to, by nie przybierać na wadze, wiązano do niedawna ze słodzikami. Acesulfam K, aspartam, cyklaminian, sacharyna, taumatyna, neohesperydyna DC, sorbitol, mannitol, izomalt, maltitol, laktikol, ksylitol – wszystko to nazwy sztucznych substancji słodzących, których wartość kaloryczna jest niższa od cukru. Jednak ich używanie wcale nie przyczynia się do schudnięcia. Badania izraelskich naukowców z Instytutu Weizmanna dowiodły, że nie tylko kalorie są ważne w zapobieganiu nadwadze, lecz także rodzaj bakterii zamieszkujących nasze jelita, czyli tzw. mikrobiom. Słodziki mogą tak zmieniać rodzaj bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym, że namnożą się w nim te, które będą sprzyjać otyłości.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.