• Cezary GmyzAutor:Cezary Gmyz

Lukullus

Dodano: 
Czereśnie, zdjęcie ilustracyjne
Czereśnie, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / Moira Nazzari
Mam pewien sentyment do czereśni. Wynika on z tego, że czereśnie w odróżnianiu od wiśni nie bardzo poddają się obróbce. W dodatku należą do tych nielicznych produktów, które nie dały się człowiekowi ujarzmić.

O tej porze roku są właściwie nie do dostania, bo w odróżnieniu od innych owoców, wciąż nie wynaleziono opłacalnej metody pozwalającej kosztować je poza stosunkowo krótko trwającym sezonem letnim. Dodatkowo, w odróżnieniu od wiśni, z wyjątkiem kompotów, nie da się ich smaku zachować w przetworach. Najlepiej zaś smakują na świeżo, choć oczywiście bywają wykorzystywane do deserów takich jak sławny francuski calfoutis.

Źródło: DoRzeczy.pl
Czytaj także