Ceny żywności poszły w górę. Dlaczego jest tak drogo?

Ceny żywności poszły w górę. Dlaczego jest tak drogo?

Dodano: 
Zdjęci ilustracyjne
Zdjęci ilustracyjne Źródło: Pixabay / Domena publiczna
Wzrost cen żywności coraz bardziej daje się we znaki konsumentom – pisze w poniedziałek "Nasz Dziennik".

Gazet zwraca uwagę, że susza także w tym roku silnie doświadczyła rolników, a konsekwencje braku opadów możemy dostrzec, odwiedzając lokalne bazary i targowiska, na które trzeba teraz chodzić z grubszym portfelem.

Żywność, szczególnie świeże warzywa, kosztują dziś znacznie więcej niż przed rokiem. Za kilogram pomidorów trzeba zapłacić 7 zł, a za ziemniaki (irgę) – 4 zł. Przynajmniej dwukrotnie wzrosły także ceny cukinii, fasolki szparagowej czy rzodkiewki – czytamy.

Z informacji przekazanych przez Rynek Hurtowy Bronisze wynika, że prawie wszystkie warzywa i owoce kosztują dziś w hurcie znacznie więcej niż przed rokiem.

Cytowany przez "Nasz Dziennik" prezes krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz tłumaczy wzrost cen przynajmniej dwoma czynnikami: suszą oraz wiosennymi przymrozkami.

Źródło: Nasz Dziennik
Czytaj także