KrajPrzetestowano nową polską metodę szybkich badań

Przetestowano nową polską metodę szybkich badań

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / Źródło: PAP / Leszek Szymański
Dodano 15
Nowego typu szybkie testy badające zaburzenia smaku służące wykrywaniu osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 przetestowali specjaliści ze Szpitala MSWiA w Warszawie. Zaburzenia smaku są jednym z najczęstszych objawów wczesnej postaci choroby Covid-19.

Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA prof. Edward Franek powiedział PAP, że test opracowano w toku badań dotyczących zaburzeń smaku we wczesnej postaci COVID-19. Do tej pory wiadomo było, że zaburzenia takie występują, ale nie badano, których smaków dotyczą. W trakcie badań w szpitalu MSWiA oceniano cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazało się, że upośledzone jest przede wszystkim czucie smaku słodkiego.

– Większość ludzi nie uświadamia sobie, że COVID-19 wiąże się z zaburzeniami smaku. Test pomaga uświadomić badanej osobie, że ma takie zaburzenia, które mogą świadczyć o wczesnej postaci choroby COVID-19 – twierdzi prof. Franek. – Test ten można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa (wykonywany w technologii RT-PCR) – dodaje.

Z publikowanych dotąd badań wynika, że zaburzenia odczuwania smaku i zapachu są jednymi z objawów zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. W Wielkiej Brytanii włączono je nawet do diagnostyki wczesnej postaci COVID-19, oprócz gorączki i kaszlu. Trzeba jednak pamiętać, że nie występują one u wszystkich zakażonych. – Częstość tego objawu dotyczy średnio ok. 50-55 proc. pacjentów – zwraca uwagę w rozmowie z PAP dr Paweł Grzesiowski, prezes Fundacji Instytutu Profilaktyki Zakażeń.

Zdaniem specjalisty ważna jest czułość i swoistość badania przesiewowego, pozwalająca określić ile osób z zakażeniem ma wynik ujemny i fałszywie ujemny, a także jak często u osób bez zakażenia zdarza się wynik ujemny i fałszywie dodatni.

Testy smaku badano na ochotnikach w szpitalu MSWiA w Warszawie. W badaniach wzięło udział 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (52 były z rozpoznanym zakażeniem, 36 – bez zakażenia), wśród których wykryto ognisko koronawirusa.

Prof. Franek twierdzi, że czułość i swoistość testu smaku słodkiego dla rozpoznawania zakażenia COVID-19 w tych badaniach okazała się całkiem dobra, bo wynosiła odpowiednio 71 i 61 proc. Jednak połączenie tego testu z prostym kwestionariuszem obejmującym trzy pytania dotyczące tego czy badana osoba odczuwa zaburzenia smaku, węchu lub ma gorączkę, zwiększa czułość do 94 proc. – Jak na badanie przesiewowe jest to wysoka czułość – dodaje. Jako przykład podaje testy PSA na raka prostaty których czułość wynosi 33 proc., jest zatem znacznie niższa.

Autorami testu smaku są lekarz Kamil Adamczyk i inżynier elektronik Janusz Frączek. – Procedura jest prosta i szybka. Pacjenci otrzymują substancję smakową o ustalonym w badaniach klinicznych stężeniu, którą umieszczają na języku. Badana osoba mówi, czy czuje smak, czy też nic nie czuje, następnie wypełnia ankietę – powiedział PAP lekarz Adamczyk z Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii szpitala MSWiA w Warszawie.

Czytaj także:
259 nowych zakażeń. Większość chorych to osoby z jednej kopalni na Śląsku
Czytaj także:
Niepokojące ustalenia naukowców ws. dzieci
Czytaj także:
Koronawirus na Śląsku. Znaczący wzrost zachorowań w kopalni Zofiówka

/ Źródło: PAP

Czytaj także

 15
  • Nikifor IP
    Metoda lusterka trwa 20 sek i jest szybsza.
    Jak ,,dycha" zakażony..
    Jak ,,nie dycha" choroba współistniejąca, przypadek niepotwierdzony.
    Może statystyka zakażeń nie spadnie, ale zgony się skończą z wirusa.
    Badać tylko jak rodzina lub sąsiad podkabluje, że wyłazisz z domu, trochę za długo...
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0
    • Poznaj sie na s-e-x IP
      Hejka- Nowa strona ero,tyczna na której znajdziesz sasiadke.
      Ponad milion ofert z całego świata!

      http://paniedzis.pl

      Szybka i bezpieczna rejestracja, Zupełna anonimowość,
      Setki osób z całego świata.
      Dodaj odpowiedź 0 0
        Odpowiedzi: 0
      • Prawdomówny IP
        W wiązki z powyższym, należy uświadomić ludzi. Zaburzenia smaku podane powyżej, miewalem od dziecka wielokrotnie podczas różnego rodzaju przeziębień, a skoro jest to objaw koronawirusa, to znaczy że przeszedłem go w życiu wielokrotnie. A skoro przeszedłem go wielokrotnie, tz że nie wytworzyly się przeciwciała. A skoro nie wytworzyly się przeciwciała to nie ma na koronawirusa szczepionki... Gdyż szczepionka jest po to , aby wytworzyć przeciwciała...
        Ale wiem że i tak nie opublikujecie tej mojej opinii, jak i poprzednich na ten temat.
        Dodaj odpowiedź 0 0
          Odpowiedzi: 0
        • Prawdomówny IP
          Proponuję się doksztalcic z dziedziny medycyny. Zaburzenia smaku i węchu występują m/n podczas kataru, przeziębienia, grypy, po udarach głowy i w wielu innych przypadkach, a więc określanie takich zaburzeń jako covid 19, jest potwierdzeniem kłamstw na jego temat.
          Ale każde kłamstwo ma krótkie nogi i z radością będziemy oczekiwali wspaniałego procesu wszystkich którzy tą załamaną koronapanike szerszą i chcą zmusić ludzi do nabijania pieniędzy oszustom.
          Dodaj odpowiedź 1 0
            Odpowiedzi: 0
          • Prawdomówny IP
            A poddaliście się badaniu na zaburzenia logicznego myslenia?
            To tak jakby badania temperatury ciała, stanowiły stanowczo o gruźlicy.
            To znaczy że jak nie mam apetytu, to mam koronaświrusa?
            Bóg pozbawił rozumu ludzi żądnych tytułów i pieniędzy.
            Dodaj odpowiedź 0 0
              Odpowiedzi: 0

            Czytaj także