Tradycyjnie na stole wigilijnym powinno znajdować się dwanaście potraw, a spróbowanie wszystkich zapewnia pomyślność w nadchodzącym roku. Zostawia się również jedno puste nakrycie dla niespodziewanego gościa, a pod obrus wkłada się odrobinę sianka.
Do 2003 roku w Wigilię obowiązywał post, na polskich stołach nie pojawiały się wówczas żadne produkty mięsne z wyjątkiem ryb. Zgodnie z formułą przykazań kościelnych, zatwierdzonych przez Watykańską Kongregację Nauki Wiary, formalnie nie ma obecnie takiego obowiązku. Polacy, w poszanowaniu dla wielowiekowej tradycji, podtrzymują jednak zwyczaj postnej Wigilii.
W Polsce – jako jednym z nielicznych krajów – Wigilia jest również tradycyjnie dniem wręczania prezentów. Przynosi je Święty Mikołaj zaraz po kolacji. 24 grudnia nie jest ustawowo dniem wolnym od pracy, ale większość pracodawców pozwala na wcześniejsze zakończenie pracy tego dnia.
Przypomnijmy, że zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami z powodu pandemii koronawirusa w tym roku nie będziemy mogli spotkać się w Święta w dużym gronie rodzinnym. Wprowadzone ograniczenia zakładają, że na wigilijną kolację będziemy mogli zaprosić maksymalnie pięć dodatkowych osób.