SIOSTRY GOTUJĄ. ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Ziemniaki – podstawa naszej kuchni i samo dobro płynące zarówno z ich smaku, jak i z wartości odżywczych.
Trudno nam się teraz bez nich obejść i aż nie chce się wierzyć, że do ich uprawy dawnych mieszkańców Prus trzeba było niemalże przymuszać. Słynne rozkazy ziemniaczane wydane zostały po raz pierwszy w 1746 r. przez cesarza Fryderyka II, podczas klęski głodu na Pomorzu.
Ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej, dokładnie z Andów. Nazwa „kartofel” do języka polskiego trafiła z języka niemieckiego, od słowa „die Kartoffel”. W języku francuskim ziemniaki mają poetycką nazwę „jabłek ziemi”, czyli pommes de terre.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.