Botwiny dla urody

Dodano: 
Botwinka
Botwinka Źródło:C00lfon - Praca własna/CC BY-SA 3.0
Siostry gotują || Botwinka, boćwina – w zależności od regionu – to potoczna nazwa wiosennej zupy gotowanej z botwiny, czyli liści młodych buraków – piszą Anna Popek i Magdalena M. Krupa.

Historycznie jako pierwsi w kuchni wykorzystywali ją mieszkańcy Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Nasz burak pochodzi od rosnącego w tamtym regionie buraka dzikiego, zwanego morskim, który występował wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego.

Wbrew pozorom to jednak nie zupa wzięła swoją nazwę od rośliny, ale roślina od zupy. Najpierw była zupa, a dopiero potem nazwano tak botwinkę, czyli młode buraczki cukrowe wraz z liśćmi. Z języka białoruskiego zapożyczyliśmy nazwę potrawy, a dopiero później przenieśliśmy ją na jej główny składnik.

Całość dostępna jest w 23/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także