Na węgierskim stole

Na węgierskim stole

Dodano: 
Gulasz, zdjęcie ilustracyjne
Gulasz, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / RitaE
Siostry gotują || Pięknie położony kraj w środkowo-wschodniej Europie. Wprawdzie nie ma dostępu do morza, ale za to ma liczne jeziora – piszą Anna Popek i Magdalena Krupa.

Największym i najbardziej znanym jest Balaton, nad którym oprócz wspaniałych plaż znajdziemy liczne winnice. Wpływ na kuchnię węgierską miały koczownicze plemiona Madziarów oraz habsbursko-austriackie i żydowskie mniejszości. W XV w. smaki kuchni węgierskiej poszerzyły się znacznie o wpływy kuchni włoskiej, a to za sprawą króla Macieja Korwina, który to dla swej ukochanej żony – córki króla Neapolu – sprowadził na Węgry włoskich kucharzy.

Całość dostępna jest w 27/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także