Lato zamknięte w słoiku

Lato zamknięte w słoiku

Dodano: 
Dżem, zdjecie ilustracyjne
Dżem, zdjecie ilustracyjne Źródło: Pixabay / greatdaneinc/Pixabay License
Siostry gotują || Czas zamknąć lato w słoiku i przygotować się do zimy. Sezon na przetwory ruszył pełną parą – piszą Anna Popek i Magdalena M. Krupka.

Pod metalową przykrywką w szklanym słoiku zamykamy nasze najlepsze i najsmaczniejsze smaki, wspomnienia lata. Światem przyrody kieruje sezonowość, więc właśnie teraz, w okresie późnego lata i wczesnej jesieni, jest czas na robienie przetworów.

Możemy kisić, marynować, pasteryzować i konserwować cukrem, suszyć i mrozić – wykorzystajmy każdy sposób, by mieć pod ręką to, co lubimy, i to, co jest nam potrzebne w kuchni przez cały rok.

Całość dostępna jest w 36/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także