Dziś jest bardzo popularna, jej odmian jest kilkanaście, a wśród nich najpopularniejsze to hokkaido (nasza ulubiona, pochodzi z Japonii i ma lekko orzechowy smak), makaronowa, olbrzymia, piżmowa i muscat.
Dynia należy do grupy roślin dyniowatych razem z arbuzami, melonami, cukiniami i kabaczkami. Im jest bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera beta-karotenu i witaminy A wspierającej wzrok.
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej stolicą jest miasto Morton w stanie Illinois, choć niektóre źródła mówią, że już 7 tys. lat temu uprawiali ją Indianie na terenach Peru (była przez nich uznawana za roślinę świętą). Na Stary Kontynent trafiła dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w XVI w.
Zostań współwłaścicielem Do Rzeczy S.A.
Wolność słowa ma wartość – także giełdową!
Czas na inwestycję mija 31 maja – kup akcje już dziś.
Szczegóły:
dorzeczy.pl/gielda
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.