Siostry gotują || Polacy kochają dynię, choć ja szczerze nie pamiętam, żeby była tak popularna w czasach mojego dzieciństwa. U nas w domu dyni raczej się nie jadało, bo w sklepach jej nie było, no i dziadkowie i sąsiedzi na wsi dyni nie uprawiali – piszą Anna Popek i Magdalena M.Krupka.
Dziś jest bardzo popularna, jej odmian jest kilkanaście, a wśród nich najpopularniejsze to hokkaido (nasza ulubiona, pochodzi z Japonii i ma lekko orzechowy smak), makaronowa, olbrzymia, piżmowa i muscat.
Dynia należy do grupy roślin dyniowatych razem z arbuzami, melonami, cukiniami i kabaczkami. Im jest bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera beta-karotenu i witaminy A wspierającej wzrok.
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej stolicą jest miasto Morton w stanie Illinois, choć niektóre źródła mówią, że już 7 tys. lat temu uprawiali ją Indianie na terenach Peru (była przez nich uznawana za roślinę świętą). Na Stary Kontynent trafiła dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w XVI w.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.