Pora na kolej

Pora na kolej

Dodano: 
Zupa, zdjęcie ilustracyjne
Zupa, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay
Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Siostry gotują II Podróż koleją od dziecka kojarzyła się nam z wielkim wydarzeniem i ekscytacją.
Pociąg relacji Szczecin – Przemyśl przyjeżdżał na stację w Bytomiu o bardzo wczesnej porze, musiałyśmy stawić się na peronie z bagażami tuż przed 4 rano. Często podczas tych wyjazdów towarzyszył nam nasz dziadek Józef, kolejarz, który o kolei wiedział wszystko, więc z nim czułyśmy się bardzo komfortowo. Uwielbiałyśmy te wspólne podróże, szczególnie wizyty w restauracyjnym wagonie Wars, gdzie wszystko smakowało wyjątkowo dobrze. 25 listopada to Dzień Kolejarza. Tego dnia wspominamy również św. Katarzynę Aleksandryjską, patronkę kolejarzy, kobietę słynącą z wielkiego męstwa i mądrości.
Całość dostępna jest w najnowszym wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

 0
Czytaj także