Siostry gotują II Anna Popek z d. Chruzik, Magdalena M. Krupa z d. Chruzik II Cukinia to roślina z grupy dyniowatych. We Włoszech nazywana jest „małą dynią”.
Pokochacie te delikatne piękne, pomarańczowe żółte kwiatki i w sezonie letnim zagoszczą one na Waszych stołach tak często, jak to tylko możliwe, a sezon nie jest długi – trwa od maja do września (pod warunkiem że pogoda dopisze). Kwiaty cukinii bardzo szybko więdną i tracą swoje wartości odżywcze, dlatego należy je spożywać od razu po zebraniu. Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: żeńskie, z których wyrasta słupek, a z niego cukinia, oraz męskie, które możemy zbierać i jeść.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.