Młoda kapusta

Dodano: 
Kapusta, zdjęcie ilustracyjne
Kapusta, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Pexels
ANNA POPEK Z D. CHRUZIK I MAGDALENA M. KRUPA Z D. CHRUZIK | Uznana za absolutną królową na Polskim stole kulinarnym kapusta jest obecna przez cały rok. Nie może jej zabraknąć wiosną, kiedy najlepiej smakuje zasmażana z kawałkami boczku czy jako surówka z pomidorami i koperkiem, a zimą w formie tradycyjnego bigosu czy pierogów z kapustą.

Do Polski sprowadziła ją królowa Bona Sforza, wraz z innymi warzywami. Odtąd polska kuchnia nie była już taka sama, zaczęto gotować zdrowiej – więcej lekkich dan z dodatkiem warzyw.

Kapusta ma liczne właściwości odżywcze. Przede wszystkim jest bogata w witaminę C, która jest cennym antyoksydantem i wspiera nasz układ odpornościowy. Zawiera także karoten, biotynę, jod, cynk, potas i magnez. Możemy z niej wycisnąć sok, który jest doskonały na odporność i dobre samopoczucie, usuwa toksyny z organizmu, jest naturalnym prebiotykiem wspierającym nasz układ trawienny. Chroni przed rakiem, wrzodami i obniża ciśnienie krwi.

Artykuł został opublikowany w 23/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także