Anna Popek z d. Chruzik i Magdalena M. Krupa z d. Chruzik || SIOSTRY GOTUJĄ || Krupnik to jedna z najbardziej popularnych polskich zup.
Historia sięga XVIII w., a nawet czasów wcześniejszych. Jak głoszą niektóre źródła, zupa ta była już popularna podczas panowania króla Władysława Jagiełły. Mimo że zajadała się nią szlachta polska i litewska, swe korzenie ma w polskiej kuchni wiejskiej. Była doskonałym daniem dla ciężko pracujących w polu chłopów, a także dla arystokracji, dla bogatych i biednych.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Do Rzeczy.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.