Sycąca zupa

Dodano: 
Warzywa, Cebula, Przyprawy, Jedzenie, Gotowanie
Warzywa, Cebula, Przyprawy, Jedzenie, Gotowanie Źródło: Pixabay
Anna Popek z d. Chruzik i Magdalena M. Krupa z d. Chruzik || SIOSTRY GOTUJĄ || Krupnik to jedna z najbardziej popularnych polskich zup.

Historia sięga XVIII w., a nawet czasów wcześniejszych. Jak głoszą niektóre źródła, zupa ta była już popularna podczas panowania króla Władysława Jagiełły. Mimo że zajadała się nią szlachta polska i litewska, swe korzenie ma w polskiej kuchni wiejskiej. Była doskonałym daniem dla ciężko pracujących w polu chłopów, a także dla arystokracji, dla bogatych i biednych.


Zostań współwłaścicielem Do Rzeczy S.A.
Wolność słowa ma wartość – także giełdową!
Czas na inwestycję mija 31 maja – kup akcje już dziś.
Szczegóły: dorzeczy.pl/gielda


Artykuł został opublikowany w 44/2024 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także