Kielecczyzna na talerzu

Kielecczyzna na talerzu

Dodano: 
Zastawa stołowa, zdjęcie ilustracyjne
Zastawa stołowa, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Unsplash / Hannah Busing
Co się jadało na Kielecczyźnie przed wiekami? A to różnie, w zależności od tego, czy było się w ubogiej większości czy miało się szczęście zasiadać przy pańskim stole.

O jednej i drugiej kuchni opowiedzieć postanowiła Biblioteka Publiczna im. Witolda Gombrowicza w Kielcach, a wszystko w ramach tegorocznych, organizowanych pod hasłem „Smaki dziedzictwa” Europejskich Dni Dziedzictwa. Od września, kiedy trwały EDD, do 15 października na Facebooku biblioteki publikowano, także w formie dźwiękowej, posty pod wiele mówiącym hasłem „Kielecczyzna – kulinarne dziedzictwo regionu”.

Całość dostępna jest w 42/2021 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także