Bułgarski jogurt

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / Domena Publiczna
Anna Popek z d. Chruzik i Magdalena M. Krupa z d. Chruzik SIOSTRY GOTUJĄ | Kiedyś w moim telewizyjnym cyklu „Przewodnik dyplomatyczny”, w którym odwiedzałam ambasady i przybliżałam widzom historię, kulturę i kulinaria obcych państw, odwiedziłam ambasadę Bułgarii

Mieści się ona w Warszawie zaraz obok ambasady Stanów Zjednoczonych, w dużej, pięknej, przedwojennej willi z ogrodem.

Rozmawiałyśmy z panią ambasador o atrakcjach tego popularnego niegdyś wśród Polaków kierunku turystycznego. Jako że stałym elementem mojego programu była kuchnia narodowa, poprosiłam też o opis najbardziej typowych potraw. Pani ambasador mówiła o niezwykłych właściwościach jogurtu bułgarskiego. Jego bakterie są unikalne i występują tylko na terenie Bułgarii. Mają nie tylko działania prozdrowotne, lecz także lecznicze.

Cały felieton dostępny jest w 25/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Czytaj także